jump to navigation

Els camins escolars 17 Abril 2012

Posted by aciadmin in Articles.
trackback

Font: e-comerç 2012

Breu introducció

El camí escolar és un projecte que té per objectiu promoure i facilitar que els nens i les nenes es desplacin cada dia cap a l’escola a peu d’una forma autònoma i segura; és una iniciativa que s’inscriu en el marc de la Cartaeuropea dels drets dels vianants, establerta pel Parlament europeu el 12 d’octubre de 1988.

Els principals agents implicats en una actuació d’aquest tipus són els mateixos infants, els centres escolars i el professorat, els pares i mares, les AMPA, els ajuntaments així com les diferents associacions del territori. No són tan sols itineraris que faciliten la mobilitat, sinó que esdevenen també un recurs educatiu, ja que suposen la primera experiència individual en mobilitat i ensenyen valors com la mobilitat sostenible. Com gairebé tots els avenços en mobilitat, els camins escolars van aparèixer als països nòrdics a principis dels anys 70. Es van implantar a Dinamarca amb l’objectiu de reduir els accidents als encontorns de les escoles; després es van anar estenent per altres països d’Europa occidental. Es concreten de diferents formes en funció de l’edat dels escolars, la localització de les llars, la ubicació de l’escola i les característiques de l’entorn dels centres escolars. L’any 1996, el pedagog italià Francesco Tonucci va publicar el llibreLa città dei bambini, que tracta sobre la necessitat de prestar més atenció als infants perquè les ciutats siguin més amables amb tota la població. Aquest llibre va constituir un pas més en la presa de consciència i la difusió de la necessitat d’establir camins escolars a les diferents ciutats.

Vinculació amb el comerç

Els camins escolars són un projecte de barri que implica actuacions urbanístiques i socials i que necessita la col·laboració d’un munt d’agents, entre els quals cal destacar per la seva ubicació i nombre, el col·lectiu de comerciants. A les nostres ciutats, les plantes baixes acostumen a estar ocupades per petits comerços de proximitat, de barri, que els escolars poden identificar i localitzar amb molta facilitat i tenir-hi un accés immediat  Per aquest motiu, els comerços condicionen la delimitació i l’itinerari que els escolars han de seguir en el camí escolar, així com bona part de la seva senyalització. Però a banda de donar seguretat als escolars i les seves famílies, els camins escolars aporten beneficis al conjunt de la comunitat; en els cas dels comerciants, els dóna a conèixer, crea vincles emocionals entre les famílies i els botiguers; de retruc, publiciten indirectament els seus productes i/o serveis, els potencien, i posen de relleu el seu rol entre els veïns del barri, creen lligams socials i evidencien que el seu paper al barri és molt més importat que l’estrictament comercial: els consoliden com a element estructurador.

 

Experiència d’èxit: el cas de Benimaclet (València)

En el marc d’una investigació de la Unió Europea per conèixer des de la perspectiva infantil i juvenil les percepcions i experiències de risc de violència a Espanya, l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València va elaborar un estudi segons el qual el 10,6 % dels escolars valencians d’entre 11 i 16 anys van ser agredits mentre anaven o venien de l’escola, especialment a la sortida. Els agressors són generalment escolars de la mateixa edat (23%) o d’un altre institut (17 %). Davant d’aquestes xifres, agents implicats es van mobilitzar i, encara que Benimaclet és un barri molt tranquil, comerciants, veïns i AMPA de les set escoles ubicades a la zona van posar en marxa l’experiència pionera “Ruta segura”, de la qual va voler formar part l’associació de comerciants (ASCOBE). Així, més de 500 comerciants del barri van estar d’acord a participar en aquesta iniciativa social valenciana, per oferir suport als escolars que se sentin en situació de perill. El projecte es va posar en marxa a principis del curs passat per tal de donar tranquil·litat a les famílies. Tots aquests establiments exhibeixen a l’entrada, ben visible, un distintiu on es pot llegir “Ruta segura”, i s’adreça a tots els escolars que durant el camí d’anada o tornada de l’escola tinguin algun problema. En aquests comerços els ofereixen a l’instant tot l’ajut que necessitin: assistència en cas d’accident, robatori, agressió, sensació d’inseguretat i malestar o, senzillament, la possibilitat de fer una trucada a un familiar. L’experiència, un any després, es valora de manera molt positiva i beneficiosa per a tots els implicats en general i de retruc referma el petit comerç com a element de cohesió i estructurador de la vida social del barri.

Enllaços d’interès:

http://www.bcn.cat/caminsescolars

http://www.bcn.cat/imeb/llibret_cami_escolar.pdf

http://www.laciudadviva.org/blogs/?p=12929

http://www.lacittadeibambini.org/spagnolo/attivita/soli_alleati.htm

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: